Voorheen Klein Brouwerij Collectief.

CRAFT is de vereniging van Nederlandse onafhankelijke brouwers. De branchevereniging is in 2003 opgericht onder de naam Klein Brouwerij Collectief (KBC) en in 2016 gewijzigd in CRAFT.

CRAFT heeft inmiddels meer dan 150 leden en promoot en behartigt de belangen van haar leden richting markt, media en politiek.

Onze speerpunten zijn:

    Het promoten van de onafhankelijke, traditionele en innovatieve cultuur van Nederlandse CRAFT-brouwers;
    Het beschermen van onze branche en het bieden van een verenigde stem voor CRAFT-brouwers;
    Kennis delen met brouwers en consumenten over de diversiteit, smaak en kwaliteit van bier;
    Het bouwen van een collegiale community van brouwers en bierliefhebbers;
    Het ontwikkelen van relaties en samenwerkingen met partners en stakeholders uit onze branche;
    Het uitdragen van ethische en juridische standaarden;
    Het steunen en stimuleren van verantwoorde bierconsumptie.

Waarom CRAFT?

Als CRAFT-brouwerijen begeven we ons in een groeiende nichemarkt tussen Duitsland, Engeland, België en Denemarken. Met meer dan 150 onafhankelijke leden brouwen we een zeer grote verscheidenheid aan bieren waarmee we de Nederlandse biercultuur verrijken.

De Nederlandse CRAFT-cultuur blinkt niet uit met een specifieke bierstijl, zoals de Duitsers dat doen met hun ‘Weizens’ of de Belgen met hun ‘Tripels’ en ‘Lambieken’. Nederlandse CRAFT-brouwers blinken uit in diversiteit. Het aanbod van CRAFT-leden kan variëren van een traditionele Belgische Dubbel tot een nieuwerwetse IPA of zelfs kruisingen tussen verschillende stijlen.

De diversiteit in onze CRAFT-cultuur is onze kracht. In Nederland zijn ruim 400 zelfstandige brouwerijen die slechts 5% van de markt in handen hebben. Samen geven wij kleur aan het bierlandschap waarin het overgrote aanbod bestaat uit pils.

CRAFT-brouwers brouwen op hun eigen manier. Bij de ene brouwerij komt hierbij meer handwerk aan te pas dan bij de ander. Sommige brouwerijen zijn meer marketing gedreven dan anderen. Ook verschillen CRAFT-brouwers sterk van elkaar qua ambitie: zo willen sommige vooral de regionale markt bedienen en hebben anderen internationale aspiraties.

De belangrijkste overeenkomst tussen CRAFT-brouwers is onafhankelijkheid. CRAFT-brouwers hebben de vrijheid om creatieve en traditionele bieren te brouwen. CRAFT-brouwers brouwen bier ‘for the love of beer’. Niet om zoveel mogelijk aandeelhouderswaarde te creëren.

CRAFT-brouwers brouwen geen ‘speciaal bier’. Deze term is in Nederland ontstaan om het onderscheid tussen boven- en ondergistende bieren te maken. Ondergistende bieren kunnen echter wat ons betreft net zo speciaal als bovengistende bieren. Mits gebrouwen op authentieke wijze en zonder kostenbesparende concessies bij het gebruik van ingrediënten.

De definitie van een CRAFT-brouwer:

Een CRAFT-bierbrouwerij is:

    Onafhankelijk: maximaal 25% van de aandelen in handen van een niet-CRAFT-brouwer
    Authentiek: brouwt (hoofd)bier op onverdunde basis en gebruikt geen mais, rijst of 
andere ingrediënten om kosten te reduceren (geen high-gravity).
    Eerlijk: is open over ingrediënten, afkomst en productielocatie
    Volume: maximum volume hectoliters ligt op één (1) miljoen.

Ook de Gulzige Gans is lid van CRAFT.

Naar de website van CRAFT

 

Brouwerij de Gulzige Gans

Brouwerij de Gulzige Gans is een kleine brouwerij in Coevorden in het zuiden van Drenthe.

De stad Coevorden staat bekend als de ganzenstad en daar heeft de brouwerij dan ook haar naam aan te danken. Gulzige Gans maakt ambachtelijk bier. Bij het brouwen van dit ambachtelijk bier maakt de brouwer met opzet geen gebruik van middelen die het brouwproces standaardiseren. Dit kan op alle ingrediënten van het bier worden toegepast. Hierdoor ontstaat een natuurlijk variatie in de smaak tussen verschillende brouwsels van hetzelfde recept.