Eén van de  kleinste brouwerijen  van Nederland.bertenmonique

Laten we ons eerst even voorstellen; Wij zijn Bert en Monique Calkhoven.
Bert is de brouwer van het stel en Monique zorgt voor de helpende hand en de administratie.

De brouwerij is zoals zoveel brouwerijen voortgekomen uit de liefhebberij voor speciaalbier. In 1994 werd begonnen met het zelf brouwen. Eerst in de keuken en daarna in een eigen ruimte in de kelder en tenslotte in de tot brouwerij omgebouwde schuur. Niet alleen het pand maar ook de brouwinstallatie,de koeler en de vergistingsruimte zijn door Bert zelf gebouwd. Het brouwen ging soms met vallen en opstaan maar altijd was er de passie en het plezier. Ook werden er regelmatig prijzen in de wacht gesleept in amateur bierbrouwwedstrijden, een plezierige aanmoediging om door te gaan.

Langzamerhand ontstond het idee om het bier op de markt te brengen. Vragen vanuit de directe omgeving of het bier ook te koop was bevestigden het idee, dat het toch wel erg leuk zou zijn om het bier commercieel te gaan brouwen. Een bevriende slijter ging ook mee in ons enthousiasme waardoor het idee alleen maar sterker werd. Zo gebeurde het dat per 1 april 2008 de vergunning door de douane werd verstrekt en de brouwerij officieel een feit werd!

De brouwerij is gevestigd binnen de stadsgrachten van de vestingstad Coevorden, vroeger ook bekend als 'ganzenstad' door zijn bloeiende handel in ganzen. De brouwerij dankt hieraan dan ook zijn naam;

'Brouwerij de Gulzige Gans'.                                                                                                                                             

De naam is goed gekozen aangezien het logo een licht benevelde gans met een roerstok onder de vleugel voorsteld. Ook de namen van de bieren 'Snaterwater' en 'Waggel' sluiten goed aan bij de naam van de brouwerij.
De etiketten van deze bieren hebben een meer cartoon-achtig uiterlijk. Naast deze bieren hebben wij ook een bier 'Kasteelheer', de naam en  het etiket zijn meer historisch van uiterlijk ,verwijzend naar het enige kasteel van Drenthe.

Het creatieve brein achter de etiketten en het logo is de zoon van de brouwer Martijn Calkhoven. Hij ontwierp onder andere de cartoon-achtige voorstellingen waarin ganzen de hoofdrol spelen.

De capaciteit van de brouwerij is momenteel 180 liter en het bier wordt afgevuld in 33 cl flessen en  soms ook in champagneflessen, en voor ons zelf op fust om te tappen op bierfestivals. Gemiddeld wordt er elke twee weken gebrouwen.

Na een aantal hectische jaren is de brouwerij nu in iets rustiger vaarwater terecht gekomen en kan er gewerkt worden aan uitbreiding van het assortiment. Wat deze uitbreiding precies gaat inhouden is nu nog niet bekend, maar u mag er op rekenen dat het bieren zullen zijn met veel kwaliteit en smaak !

Proost!

gg logo compleet

Brouwerij de Gulzige Gans

Brouwerij de Gulzige Gans is een kleine brouwerij in Coevorden in het zuiden van Drenthe.

De stad Coevorden staat bekend als de ganzenstad en daar heeft de brouwerij dan ook haar naam aan te danken. Gulzige Gans maakt ambachtelijk bier. Bij het brouwen van dit ambachtelijk bier maakt de brouwer met opzet geen gebruik van middelen die het brouwproces standaardiseren. Dit kan op alle ingrediënten van het bier worden toegepast. Hierdoor ontstaat een natuurlijk variatie in de smaak tussen verschillende brouwsels van hetzelfde recept.